Het lijkt ver buiten je kunnen, maar niks is minder waar. Ook jij en ik kunnen thuis op de bank leren programmeren. Denk hierbij aan websites, apps, maar ook lampjes of kleine robotjes kan je programmeren. Bij programmeren schrijf je een computerprogramma. Dit is een lijst met instructies in een taal die de computer begrijpt. Er is ook nog verschil tussen machinecode, code die de machine gebruikt en programmeertaal, code die wordt geschreven door de programmeur. De code wordt daartussen omgezet door een interpreter.

Waar te beginnen

Als je nog nooit iets met programmeren of computers hebt gedaan, kan het eng zijn te beginnen met het programmeren. Zoals net al gezegd is het het belangrijkst dat jij en de machine elkaar begrijpen. Dit wordt gedaan door middel van de taal. Voor verschillende toepassingen binnen de informatietechnologie zijn verschillende talen voordeliger of nadeliger. Ervan uitgaande dat er wordt geprogrammeerd voor een websites, zijn bijvoorbeeld talen als HTML, CSS en Java erg handig. Deze talen worden voor de meeste apps en websites gebruikt tegenwoordig, maar het is dus belangrijk te bedenken waar je voor wilt programmeren.

Mogelijkheden met programmeren

Naast apps en websites kan je ook games ontwikkelen, robots maken en noem het allemaal maar op. Je kan bijna alles waar elektronica in zit programmeren door er zelf een kleine computer in te zetten. Die kleine computer slaat dan op wat je hem vertelt en zet dat om naar de taal die de machine gebruikt. Op deze manier zou je ook je lichten kunnen programmeren door ze bijvoorbeeld te vertellen dat ze uit moeten gaan als het na een bepaalde tijd is. Kortom is het dus mogelijk om van standaard producten een geprogrammeerd item te maken. Belangrijk is vaak wel stroomtoevoer voor het product.

Hulp bij het programmeren

Voor veel mensen is programmeren nieuw, maar door de groeiende economie van onder andere AI, beginnen meer en meer mensen er in geïnteresseerd te raken. Er zijn op internet dan ook veel filmpjes te vinden over hoe je dit goed kan aanpakken. Ook boeken zijn nu populair. Misschien een gekke tip, maar boeken voor kinderen zetten vaak de eerste stappen zo makkelijk mogelijk op een rij. Mocht je het echt niet zien zitten het alleen te beginnen, zou je samen kunnen zitten met een java developer en er zijn ook veel studenten met een bijbaan programmeren die graag helpen bij een eerste opzetje.