OVER ONS

Het traditionele traject van een idee, een team samenstellen, een product bouwen, het product op de markt brengen en het zo hard mogelijk verkopen, is een recept voor mislukking gebleken in de snelle, concurrerende zakelijke omgeving van vandaag. Er worden grote en kostbare fouten gemaakt bij dit soort onverharde introductie van nieuwe producten. Het grote idee wordt niet gevalideerd op de markt, marktgedrag, behoeften en verlangens worden vaak verkeerd ingeschat en wat een aantrekkelijk zakelijk voorstel had kunnen worden, wordt een roadkill voor kleine bedrijven op de startup-snelweg naar succes.

In 2008 hebben in de VS gevestigde tech-startups de gestroomlijnde startup-processen gebruikt die zijn beschreven door Eric Reis, Steve Blank en Alexander Osterwalder. Het is een systeem dat experimenteren boven planning, marktfeedback boven intuïtie en een iteratieve benadering van productontwikkeling waardeert in plaats van te geloven dat de klanten zullen komen als ze volledig zijn opgebouwd.

Het steeds evoluerende slanke canvas heeft het opgestelde businessplan vervangen. In plaats van aan te nemen dat het ingebeelde bedrijfsmodel zal werken, zoekt het gestroomlijnde systeem naar een bedrijfsmodel dat werkt op basis van feitelijk bewijs. Er wordt gezegd dat businessplannen het eerste contact met klanten zelden overleven. Ze gedragen zich vaak niet zoals u denkt dat ze zullen doen. Bokser Mike Tyson verwoordde deze waarheid misschien het meest kleurrijk toen hij zei: “Iedereen heeft een plan totdat ze in de mond worden geslagen.” Hetzelfde geldt voor eigenaren van kleine bedrijven en de klanten die ze willen bedienen.